Gabi/ noiembrie 22, 2015/ Comunicate de presă, Local, Primăria Cluj, Proiecte, Terra Cognita/ 0 comments

COMUNICAT DE PRESĂ
Cluj-Napoca, 23 noiembrie 2015  

Asociația Babilon Travel a finalizat proiectul local
Terra Cognita – Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor

Asociația Babilon Travel a încheiat proiectul Terra Cognita, proiect local ce și-a propus documentarea și promovarea unui traseu turistic pilot, în centrul istoric al Clujului, adaptat nevoilor tinerilor nevăzători, din țară și străinătate. Proiectul Terra Cognita este o continuare firească a proiectului Terra Mirabilis, finalizat în anul 2014 și care se adresa tinerilor cu deficiențe de vedere, spre deosebire de Terra Cognita, care se adresează nevăzătorilor.

Proiectul a debutat la 30 martie 2015, odată cu semnarea contractului de finanțare cu Primăria Cluj-Napoca și se încheie la 30 noiembrie a.c.

Beneficiarii proiectului sunt tineri (sau mai puțin tineri) nevăzători, din țară și străinătate, care doresc să viziteze municipiul Cluj-Napoca și să cunoască aspectele istorice, multiculturale și multietnice ale acestuia.

În vederea documentării traseului turistic, adaptat nevoilor nevăzătorilor, proiectul Terra Cognita a realizat suportul material menit să documenteze acest traseu și a calificat voluntari, în număr de patru, capabili să însoțească în siguranță persoanele sau grupurile de nevăzători.

Suportul material este format din ghiduri turistice, hărți și materiale informative și promoționale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane nevăzătoare, din țară sau străinătate, să parcurgă în siguranță un traseu de vizitare a Clujului, traseu care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente și lăcașuri de cult și care scoate în evidentă dimensiunea multiculturală și multietnică a orașului. Suportul material, în limbile română și engleză, este creat în formate potrivite nevăzătorilor, adică ghiduri audio și materiale tipărite cu caractere Braille. De asemenea aceste materiale sunt disponibile și în format digital (MP3 și PDF).

Proiectul Terra Cognita, prin obiectivele stabilite, și-a propus să pună bazele unor viitoare schimburi naționale și internaționale de tineri nevăzători sau cu dizabilități de vedere și să sprijine acțiunile programului „Cluj-Napoca: Capitala Europeană a Tineretului 2015” și de asemenea proiectul „Cluj-Napoca: Capitala Culturală Europeană 2021”.

Odată cu finalizarea proiectului au fost atinse următoarele obiective: formarea și pregătirea grupei de voluntari, documentarea traseului turistic și a monumentelor ce-l compun, tipărirea ghidurilor turistice cu caractere Braille, în română și engleză și a materialelor de promovare a proiectului.

Documentația realizată în proiect a fost deja utilizată în cadrul a trei evenimente, unul național – Olimpiada pentru Elevii Nevăzători, Cluj-Napoca, 2015 și două evenimente internaționale – Special education a chance for the integration of the children with special educational needs, Cluj-Napoca, 2015 și Value the Difference, Cluj-Napoca și Băișoara, 2015, cu un număr total de 99 participanți, din 12 țări UE.

Festivitatea de închidere a proiectului Terra Cognita va avea loc în data de 24 noiembrie, ora 17:30, la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca (Calea Dorobanților nr. 31) și va debuta cu o conferință de presă, la care vă invităm cu mare drag.

Proiectul Terra Cognita este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului Cluj-Napoca.

Parteneri: Liceul Special pentru Deficienti de Vedere Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociatia Nevăzătorilor din România Filiala Cluj.

Sponsori: Class Shoe România, Tecno GI SPA, Biasiotto RO SRL, Four You Leder SRL, M&A Vigna SRL, Jomo Thermomolding SRL.

Informații suplimentare găsiți pe site-ul nostru babilontravel.ro sau ne puteți contacta la tel. 0722634027, e-mail office@babilontravel.net. Persoană de contact: Gabi Nagy.

Logo BabilonTravelLogo Primaria ClujLogo Visit Cluj verticalyac-logo-vertical-orange-ENG

 

 

 

Articole pe aceiași temă:

Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor

Terra Cognit în media locală și națională

Terra Mirabilis: Trasee Turistice pentru Persoane cu Dizabilități de Vedere

Share this Post

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*
*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.