Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor

Gabi/ august 5, 2015/ Local, Primăria Cluj, Proiecte, Terra Cognita/ 1 comments

Blind young manProiectul local „Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor” este creat și coordonat de Asociația Babilon Travel și finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, desfășurându-se în perioada 30 martie – 30 noiembrie 2015.

Terra Cognita este o continuare firească a proiectului “Terra Mirabilis: Trasee Turistice pentru Tineri cu Dizabilități de Vedere” realizat în anul 2014. Proiectul are ca scop documentarea și promovarea unui traseu turistic pilot, în centrul istoric al Clujului, adaptat nevoilor tinerilor nevăzători, din țară și străinătate.

Obiectivele principale ale proiectului sunt:

  • realizarea bazei materiale (ghiduri turistice tipărite în Braille, ghiduri audio – MP3, în format digital – PDF, hărți și diagrame tactile) în limbile română și engleză, care să documenteze traseul pilot în formate adaptate nevoilor tinerilor nevăzători;
  • formarea unui grup de 4 voluntari vorbitori de limbă engleză, capabili să însoțească tinerii nevăzători pe traseul identificat;
  • crearea premiselor pentru realizarea unor schimburi viitoare de tineri și lucrători de tineret provenind de la centru de nevăzători din țară și străinătate, schimburi care să-i capaciteze pe aceștia să dezvolte proiecte asemănătoare în propriile orașe.

Activitățile principale ale proiectului Terra Cognita constau în workshop-uri și ateliere, bazate pe metode de educație non-formală.

Scopul, obiectivele și impactul pe plan local, național și internațional ale proiectului „Terra Cognita: Centrul Istoric al Clujului Accesibil Nevăzătorilor” sunt gândite să susțină manifestările ce se vor desfășura sub genericul „Capitală europeană a tineretului” și să sprijine candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeană”, conform strategiei de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca.

Acțiunile de diseminare și promovare ale proiectul „Terra Cognita” asigură creșterea vizibilității și notorietății municipiului Cluj-Napoca.

Proiectul are un pronunțat caracter interdisciplinar (turism, cultură, educație) și inovator (hărți, diagrame și planșe tactile), ceea ce contribuie la dezvoltarea sinergiilor între domeniul cultural și alte domenii ale vieții publice clujene.

Implicând păstrarea și punerea în valoare a patrimoniului istoric, arhitectural și religios al Clujului, prin prisma incluziunii și coeziunii sociale în comunitatea locală, națională și europeană, proiectul poate fi încadrat atât în categoria proiectelor culturale, cât și în cea a proiectelor de tineret.

Unul din obiectivele propuse prevede încheierea de parteneriate cu organizații similare din țară și străinătate, încurajând promovarea dialogului intercultural, punerea în valoare a diversității etnoculturale, dezvoltarea cooperării naționale și internaționale, încurajarea schimburilor culturale și dezvoltarea parteneriatului între organizațiile de tineret la nivel național și internațional.

Prin strânsa colaborare a partenerilor implicați, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Centrul de Informare Turistică, Muzeul Etnografic al Transilvaniei proiectul contribuie la dezvoltarea cooperării locale, trans-sectoriale și la intensificarea relațiilor de parteneriat dintre instituțiile de învățământ și alți actori sociali.

Traseul turistic în sine cât și documentația adaptată nevoilor nevăzătorilor duc la creșterea accesului la actul de cultură și contribuie la creșterea nivelului de informare a tinerilor cu privire la valorile tradiției, istoriei și patrimoniului cultural și religios.

Prin implicarea unui număr de 4 tineri voluntari, văzători și nevăzători, proiectul sprijină și promovează incluziunea și coeziunea socială. De asemenea acest lucru duce la promovarea ideii de voluntariat în rândul tinerilor și creșterea numărului de voluntari. Selectarea voluntarilor nevăzători și a unei părți a grupului țintă din rândul elevilor Liceului Special pentru Deficienți de Vedere contribuie la creșterea capacității de relaționare a tinerilor din cadrul unităților de învățământ.

Logo BabilonTravelLogo Primaria ClujLogo Visit Cluj verticalyac-logo-vertical-orange-ENG

 

 

Articole pe aceiași temă:

Terra Cognita la Final

Terra Cognit în media locală și națională

Terra Mirabilis: Trasee Turistice pentru Tineri cu Deficiențe de Vedere

Share this Post

1 Comment

  1. Pingback: Proiectul Terra Cognita în Media Locală și Națională | Asociația Babilon Travel

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.